Nadmiar sezonowych owoców można przerobić na dżemy, kompoty czy koktajle lub dodawać je do deserów i wypieków na słodko. Prezentujemy przepis na puszyste ciasto z owocami, które zawsze szybko znika z blaszki. Doskonale pasują do niego truskawki, maliny, czereśnie, borówki czy brzoskwinie. Od ciebie zależy, które z nich dodasz do swojego wypieku. On i tak będzie smakować wybornie. Poznaj przepis na szybkie ciasto do kawy.
Fani wypieków mogą korzystać z tej receptury przez całe lato, a ciasto nigdy się im nie znudzi. Gdy skończy się sezon na truskawki czy czereśnie, wtedy warto wzbogacić wypiek o maliny, wczesne jabłka (np. papierówki), gruszki lub śliwki węgierki. To pozwoli uniknąć szarości w kuchni i wykorzystać świeże owoce, które są akurat tanie i łatwo dostępne.
Ciasto powstaje z zaledwie kilku składników. Nie trzeba nawet sięgać po mikser. Zrób ten deser dla rodziny, a sprawisz im miłą niespodziankę.
Przepis na ciasto z owocami sezonowymi
Lista składników:
300 g sezonowych owoców (np. truskawek, agrestu)
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 jajka
1 szklanka maślanki
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
W naczyniu połącz maślankę z jajkami (oba składniki powinny mieć temp. pokojową). Następnie dodaj cukier i cukier puder, wymieszaj. Przesiej do masy mąkę wraz z proszkiem i znów mieszaj.
Wybrane owoce pokój na mniejsze kawałki (jeśli są duże), a drobne, np. jagody umieszczaj na cieście w całości. Z czereśni czy śliwek usuń pestki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik.
Formę wyłóż pergaminem i wlej do środka przyrządzoną masę, a na wierzchu kładź owoce, delikatnie je wciskając.
Deser piecz przez 45 minut w temperaturze 170°C. Wyjmij wypiek z urządzenia, udekoruj cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.