
Leśny Mech – to ciasto, które stało się legendą. Jest prawdziwym hitem z notatnika z przepisami. Sprawdzi się podczas urodzin, imienin, uroczystości rodzinnych czy świąt wielkanocnych. Deser jest miękki, kremowy i puszysty, a z tą recepturą odtworzysz jego najlepszą wersję.
Ciasto Leśny Mech znane jest każdemu miłośnikowi swojskich wypieków. To znakomity wybór na wielkanocny deser, który na bank oczaruje gości. Kolor wypieku wprowadzi ich w radosny nastrój, a maliny przypomną smak lata. Przepis na ciasto Leśny Mech nie jest trudne i zaraz się o tym przekonasz. Każdy, kto choć raz je upiecze, wróci do przepisu niejednokrotnie. Oto lista składników, których potrzebujesz do zrobienia wypieku.
Może cię zainteresować: Stylowe ciasto z makiem wg przepisu z 1856 roku. Poezja smaku
Przepis na ciasto Leśny Mech
Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g świeżego szpinaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
185 ml oleju
600 ml wrzącej wody
250 g cukru
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
40 g cukru waniliowego
pół litra śmietanki kremówki
400 g malin, mogą być mrożone
2 galaretki malinowe
Wykonanie:
Szpinak podgrzewaj przez ok. 2 minuty lub do czasu, aż zwiędnie, bez przerwy mieszaj. Wrzuć go do wysokiego pojemnika i miksuj, aby nabrał gładkiej konsystencji.
Do drugiego naczynia przesiej obie mąki z proszkiem, odstaw.
W następnym naczyniu miksuj 3 jajka z 250 g cukru. W międzyczasie powoli dodawaj olej, a potem masę szpinakową i mąki. Mieszaj robotem do połączenia. Ciasto przelej do blachy (20 cm x 30 cm) i wstaw ją do piekarnika. Piecz w temp. 160°C przez ok. 35 minut.
Roztop 2 galaretki w 600 ml wrzątku, ostudź.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie odkrój nożem każdy bok i zetnij górę. Przedziel biszkopt na nierówne 2 blaty – podstawa powinna mieć ⅔ grubości, a szczytowa ¼.
Na krem: w misce umieść śmietankę i mascarpone, miksuj. Wsyp cukier puder i waniliowy, znów mieszaj na jednolity krem. Grubszą część ciasta umieść w blaszce i nasącz niewielką ilością soku z cytryny. Rozsmaruj na nim ½ porcji masy.
Do chłodnej galaretki przełóż maliny i wszystko rozprowadź na deserze. Odstaw do stężenia. Potem posmaruj galaretkę pozostałą porcją masy. Drugi zielony blat pokrusz i posyp okruchami z wierzchu. Ciasto wstaw do chłodziarki na całą noc.
Czytaj też: To ciasto robię w 3 minuty. Jest tak pyszne, że trudno mu się oprzeć