
Wiewiór to otulające i pachnące ciasto z jesiennym akcentem. Najlepsza propozycja na deser, świetnie pasująca do filiżanki gorącego espresso. Taki zestaw pobudza i osładza życie. Wypiek jest wypełniony bakaliami, ma wilgotną teksturę dzięki jabłkom i jogurtowi, a wyraźny, korzenny aromat zawdzięcza przyprawom. Przepis jest bardzo łatwy, o czym zaraz sam się przekonasz.
Dlaczego warto upiec ciasto Wiewór?
To kompozycja polecana wszystkim łasuchom lubiącym proste i aromatyczne ciasta najeżone bakaliami. Oprócz rodzynek i orzechów włoskich możesz dodać inne ulubione dodatki. Decydując się do płatki migdałowe, daktyle, orzechy pistacjowe, suszone morele, uczynisz wypiek bogatszym nie tylko wizualnie, ale i smakowo. Ciasto jest tak pyszne, że uzależnia.
Przepis na ciasto Wiewór
Lista składników:
4 duże jajka,
100 g cukru,
250 ml jogurtu naturalnego,
15 g proszku do pieczenia,
300 g mąki,
5 g kakao,
100 g rodzynek,
100 ml oleju,
odrobina soli,
200 g orzechów włoskich,
100 g gorzkiej czekolady,
4 duże jabłka,
5 g przyprawy korzennej,
cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Jabłka myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, obieramy, a potem kroimy w kostkę. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, po kilku minutach odsączamy. Orzechy siekamy, a czekoladę kroimy w kosteczkę.
W sporym naczyniu łączymy jajka z solą przy pomocy miksera. Gdy powstanie pulchna masa, dodajemy po trochu cukier, nieustannie ucierając. Wlewamy jogurt naturalny i olej, nadal miksujemy masę, aż będzie jasna.
Mąkę łączymy z przyprawą korzenną, kakao i proszkiem, przekładamy mieszankę etapami do kremu jajecznego, cały czas ucierając. Gdy otrzymamy spójne ciasto, wrzucamy do niego rodzynki, kawałki orzechów, czekolady i jabłek. Lekko mieszamy szpatułką.
Ciasto przekładamy do formy wyścielonej pergaminem, wygładzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 40-45 minut (na środkowym szczeblu, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Gdy wypiek ostygnie, posypujemy go cukrem pudrem. Smacznego.