FoodPedia.plPrzepisySmaczny pomysł na jajka ze świąt. Wszyscy pokochają te kotlety

Smaczny pomysł na jajka ze świąt. Wszyscy pokochają te kotlety

kotlety
fot. screen Youtube / @MileniaFlorida

Jajka na twardo, które zostały po świętach wielkanocnych, można przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień. Można je też wcześniej wykorzystać w smaczny sposób. Kotletom jajecznym nie oprze się nikt. Jednocześnie nic się nie zmarnuje.

W Wielkanoc jajka gościły na niemal każdym polskim stole. Niektórych mogła ponieść fantazja podczas gotowania i po świętach sporo ich zostało. Nie trzeba na siłę ich jeść. Wystarczy przeobrazić je w łatwe i wyśmienite kotlety. Będzie się nimi zajadać cała rodzina. Warto skorzystać z przepisu na pyszne i tanie danie obiadowe, które jest gotowe w mniej niż godzinę.

Jak zrobić kotlety jajeczne? Prosty przepis krok po kroku

Składniki:
» 6 jajek,
» żółta papryka,
» 6 sporych pieczarek,
» garść koperku,
» garść natki pietruszki,
» cebula,
» pieprz i sól,
» 2 łyżki masła,
» 1/2 szklanki bułki tartej,
» olej do smażenia.

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Gdy wystygną, obieramy je i drobno kroimy.

Pieczarki płuczemy, oczyszczamy i suszymy. Potem ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę.

Myjemy paprykę, przekrawamy i wyjmujemy gniazda nasienne, a potem drobno siekamy. Rozdrabniamy także cebulę.

Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i przesmażamy warzywa przez kilka minut, od czasu do czasu mieszamy.

Jarzyny przekładamy do naczynia z jajkami, dodajemy pokrojoną zieleninę i mieszamy.

Z gotowej masy lepimy nieduże, lekko spłaszczone kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej, a potem smażymy patelni z rozgrzanym tłuszczem. Gdy będą złociste z obu stron, wykładamy je na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Czytaj też: Kotlety mielone na medal. Z 2 składnikami są oszołamiająco dobre

Zobacz również