Surówka z kiszonej kapusty bez oleju. Ten produkt zastąpi go wzorowo

surówka z kiszonej kapusty
fot. screen Youtube / @pokulinarim

Surówka z kiszonej kapusty pasuje do niemal każdego obiadu. Nie wyobrażamy sobie bez niej ryby i wielu innych potraw. Jest genialna w swojej prostocie, pyszna i bogata w składniki odżywcze. Przepis na nią zna chyba każdy mieszkaniec naszego kraju. Podstawą jest oczywiście kiszonka, a oprócz niej marchewka, jabłko, przyprawy i olej. Ten ostatni dodatek można wymienić na coś innego. Surówka nic na tym nie straci, a wręcz przeciwnie. Osoby, które zdecydowały się na odmieniony wariant sałatki, do tej pory nie żałują. Sprawdź przepis!

W skład najpopularniejszej surówki do ryby wchodzi kapusta kiszona. W sklepie należy wybrać kieszonkę wysokiej jakości. Nie polecamy kapusty kwaszonej, bo są w niej obecne substancje chemiczne, ponaglające fermentację. Kapusta powinna zostać ukiszona w sposób tradycyjny. Kompozycja zawiera także jabłko i marchewkę. Te dwa produkty przełamują słoność przetworu. Mile widzianym dodatkiem jest też pokrojona cebulka i natka lub koperek. Ta pierwsza nadaje kompozycji wyrazistości, a zielenina – smaku i koloru.

Dodanie do surówki śmietany „dwunastki” zamiast oleju to dobry pomysł. Nabiał ujarzmi kwaskowaty smak kiszonki i wzorowo dopasuje się do wszystkich składników z poniższej listy.

Przepis na surówkę z kapusty kiszonej

Lista składników:
pół kg kiszonej kapusty,
1 marchewka,
1 jabłko,
1/2 pęczka koperku lub pietruszki naciowej,
cukier, świeżo mielony pieprz i sól do smaku,
4 łyżki śmietany 12%.

Wykonanie:
Kapustę siekamy (możemy ją wcześniej przepłukać). Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce – wielkość oczek nie ma znaczenia. Z jabłkiem postępujemy podobnie jak z marchewką. Zieleninę drobno kroimy.

Rozdrobnione produkty łączymy ze sobą w misce, dokładamy śmietanę i czarny pieprz. Osładzamy i solimy sałatkę do smaku, ewentualnie dodajemy więcej pieprzu. Możemy ją wstawić do lodówki na krótko przed podaniem.

Podziel się: