
Czasami wydaje się nam, że odkryliśmy już wszystkie tajemnice kotletów schabowych i nic nas już nie zaskoczy. Polacy opanowali sztukę smażenia wieprzowiny do perfekcji. Jednak warto spróbować kultowej potrawy w nieco innej odsłonie. Ta poniższa z pewnością cię zachwyci. Jest aromatyczna i pełna smaku, a mięso smakuje tak, że zapomnisz o diecie. Wypróbuj przepis na kotlety schabowe po prowansalsku.
Jakie mięso najlepiej nadaje się na schabowe?
Jeśli zależy ci na tym, aby kotlety po usmażeniu były miękkie i soczyste, użyj do nich konkretnego mięsa. Świeży schab środkowy będzie w sam raz. Jest jasnoróżowy i nie ma na nim ciemnych przebarwień. Pamiętaj, żeby nie wybierać zbyt chudej porcji, bo taka będzie bez smaku. Niewielka ilość tłuszczyku w przypadku schabu jest pożądana.
Kotlety schabowe po prowansalsku – prosty przepis krok po kroku
Lista składników:
5-6 plastrów schabu
pieprz i sól do smaku
bułka tarta
ok. 100 g twardego sera żółtego
2-3 jajka
mąka do panierowania
200-220 g jogurtu greckiego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1.
Mięso myjemy i osuszamy. Rozbijamy plastry tłuczkiem, doprawiamy pieprzem i solą z dwóch stron.
Krok 2.
Ser ścieramy na małych oczkach tarki. Łączymy go z kilkoma łyżkami bułki tartej.
Na talerzykach umieszczamy: ser z bułką, mąkę, rozmącone jajka i jogurt.
Krok 3.
Płaty otaczamy najpierw w jogurcie, a potem mące, jajku i serze z bułką.
Krok 4.
Kotlety smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony – powinny się zezłocić. Wykładamy je na talerz i podajemy w towarzystwie ulubionej sałatki i gotowanych ziemniaków.
Może cię zainteresować: Łobuziaki to hitowe kotlety. Gdy ich spróbujesz, zaniemówisz