
Niezawodny przepis na majonez własnej roboty warto znać. Zrobisz go w szybkim czasie z tego, co masz już w kuchni. To same podstawowe składniki takie jak jajka, olej i przyprawy. Majonez z pewnością przyda Ci się przed Wielkanocą. Gotowane jajka, kanapki czy sałatka jarzynowa będą smakować lepiej, gdy okrasisz je domowym sosem. Poniżej dowiesz się, jak go zrobić.
Gładki i kremowy majonez domowej roboty smakuje trochę inaczej niż ten ze sklepu, co nie znaczy, że jest gorszy. Wręcz przeciwnie. Ukręć sos według tej prostej instrukcji, a uznasz go za emblemat doskonałości. Nada on potrawom głębi smaku, jakiej oczekujesz. Wersja domowa nie zawiera konserwantów, stabilizatorów ani emulgatorów, więc nie możesz go przechowywać w lodówce tygodniami. Zużyj go w ciągu 6-7 dni (to ostateczność).
Przepis na domowy majonez
Składniki:
• 250 ml oleju (np. rzepakowego) lub oliwy z oliwek,
• 1 duże żółtko jaja (w temp. pokojowej),
• 1 łyżka octu lub soku z cytryny (do smaku),
• 1 łyżeczka musztardy,
• biały pieprz i sól do smaku.
Wykonanie:
Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. W naczyniu miksuj żółtko z musztardą. Możesz użyć miksera, blendera lub trzepaczki. Gdy powstanie jednolita masa, dodawaj do niej etapami olej – ważne, by robić to powoli. Jednocześnie cały czas mieszaj. Jak tylko zacznie powstawać gęsty majonez, możesz dolewać olej większymi porcjami, ale cały czas z umiarem. Dzięki temu sos się nie zetnie.
Po dodaniu całego oleju majonez powinien być aksamitny. Wtedy wlej do niego ocet bądź sok cytrynowy. On ustabilizuje strukturę sosu. Na samym końcu dopraw go białym pieprzem i solą do smaku. Opcjonalnie możesz wzbogacić smak majonezu o inne dodatki, np. suszony czosnek. Umieść go w czystym słoiku i włóż do chłodziarki. Spożyj w ciągu kilku dni.
Wskazówka:
Jeśli majonez zacznie się ścinać, zachowaj spokój. W czystym naczyniu ubijaj całe żółtko, a potem etapami przekładaj nieudany majonez (potraktuj go jak olej). Poprzez ten zabieg sos powinien odzyskać dawną teksturę.
Czytaj też: Sałatka jarzynowa urzeknie smakiem. Wrzuć 1 wędzony składnik