FoodPedia.plPrzepisySzybki przepis na babkę z prodiża. Zawsze wyrośnięta, lekka i pyszna

Szybki przepis na babkę z prodiża. Zawsze wyrośnięta, lekka i pyszna

babka wielkanocna i prodiż
fot. screen Youtube / Healthy Desserts by Magda / Wojny śmietnikowe

Święta Wielkanocne bez babki? Tego nie można sobie wyobrazić. Powinna zagościć na odświętnym stole obok np. mazurka. Ciasto niekoniecznie musimy przyrządzać w piekarniku, chociaż wersja gotowana też jest niczego sobie. Tym razem świąteczny deser wyrośnie w prodiżu. Z tą recepturą upichcisz go energicznie i bez żadnych problemów. Natomiast w smaku ciasto jest kapitalne i z pewnością posmakuje gościom. U mnie w domu ten wariant babki musi co roku znaleźć się na stole. Jeśli masz dobrze działający prodiż i chwilę czasu, zabierz się do pracy w kuchni.

Luksusowa babka z prodiża. W sam raz na Wielkanoc

Kto choć raz zrobi babkę z tego przepisu, nie będzie chciał korzystać z innych. Wypiek pięknie wyrasta, jest delikatny i czuć w nim wanilię. Receptura przetrwała wiele pokoleń i nadal nie wyszła z mody. Z prodiża często korzystano w czasach PRL-u. Obecnie nie cieszy się tak dużą popularnością, a szkoda. Warto pożyczyć go od babci lub poszukać w piwnicy i obetrzeć z kurzu. Jeśli go nie masz, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby kupić go np. drogą internetową.

Przepis na babkę waniliową z prodiża

Składniki:
5 jajek
150 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
200 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
180 g masła lub margaryny
15 g proszku do pieczenia

Opis przygotowania:
Na początku roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier waniliowy i biały cukier, ucieramy za pomocą miksera. Stopniowo dolewamy płynny tłuszcz i kontynuujemy miksowanie.

Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia i mąkę kartoflaną. Łączymy produkty na spójną masę. Prodiż smarujemy w środku tłuszczem i oprószamy tartą bułką. Do wnętrza wkładamy podkładkę/stożek do pieczenia ciast i przekładamy przygotowaną masę na babkę.

Pieczemy przez ok. 45 minut. Wyłączamy prodiż i studzimy w nim wypiek. Wyciągamy i polewamy go z wierzchu lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Reklama
Zobacz również
Reklama