FoodPedia.plPrzepisySzybkie i chrupiące rurki z kremem. Nie wałkuj ciasta, użyj makaronu

Szybkie i chrupiące rurki z kremem. Nie wałkuj ciasta, użyj makaronu

rurki z kremem
fot. screen Youtube / Ashpazkhane Mazar

Rurki z kremem to jedna z najsmaczniejszych słodkich przekąsek wszechczasów. Wcale nie musisz szukać tego smakołyku w cukierni, bo istnieje inne rozwiązanie. Stwórz rurki z kremem we własnych czterech ścianach. Pracy naprawdę jest niedużo, podobnie jak potrzebnych składników. Deser powstaje na zawołanie i nie trzeba nawet robić ciasta. Można z powodzeniem zastąpić je… makaronem.

Trzeb przyznać, że klasyczny przepis na rurki z kremem jest wymagający. Na szczęście ten zamieszczony poniżej jest błyskawiczny i dużo łatwiejszy. A deser rozpływa się w ustach i smakuje wybitnie. Każdy, kto tęskni za takim przysmakiem, może go robić nawet codziennie. Nie ma obowiązku tworzenia ciasta od podstaw, a potem mozolnego wałkowania i późniejszego rolowania masy.

Ułatw sobie życie i wykorzystaj gotowe rurki – z makaronu typu canneloni. Jak go przyrządzić? Gotowanie odpada, wystarczy wrzucić makaron na głęboki olej i smażyć, aż się zarumieni. Następnie powinien zostać obtoczony w cynamonie z cukrem i nafaszerowany słodkim kremem.

Delikates pięknie się prezentuje, przyjemnie chrupie i każdy wielbiciel słodyczy będzie nim zachwycony. Sprawdź ten przepis i zrób rurki z kremem dla swoich domowników.

Szybkie rurki z kremem – przepis krok po kroku

Składniki:
rurki makaronowe typu cannelloni
kilka łyżek roztopionego masła
1 łyżka cynamonu
150 g brązowego cukru
3 łyżki mleka skondensowanego
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki
olej do smażenia

Wykonanie:
Zacznij od wymieszania na talerzyku cynamonu i cukru. Na patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz i ostrożnie wrzucaj do niego rurki z makaronu. Smaż do czasu, aż nabiorą złocistego koloru.
Potem posmaruj je rozpuszczonym masłem i panieruj w mieszance z cynamonu i cukru.
Wstaw bazę do chłodziarki, a w międzyczasie zrób słodki krem.

W naczyniu umieść mascarpone, mleko skondensowane i śmietankę, a po chwili zacznij składniki ubijać mikserem na gładką masę. Schłodzone rurki wyjmij z lodówki i każdą po kolei nadziewaj kremem. Całą pracę ułatwi rękaw cukierniczy. Wypełnione rurki przełóż na talerzyk o podawaj, smacznego.

Reklama
Zobacz również
Reklama