
Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez wypieków. Najwięcej emocji wzbudzają mazurki i babki. Wzrok łasuchów skierowany jest też na paschę i serniki. Desery te, choć wyglądają kusząco, to nie zawsze w pełni zaspokajają nasz apetyt. Ewentualne braki świetnie uzupełni rolada biszkoptowa z kremem mascarpone. To prawdziwa poezja smaku.
Rolada biszkoptowa – tak pyszna, że na jednej porcji się nie skończy!
Na święta podaj roladę z tego przepisu, a miny gości będą bezcenne. Wypiek ten składa się z puszystego jak chmurka biszkoptu, delikatnego kremu na bazie śmietanki i serka mascarpone oraz dżemu. Przepis na tę roladę jest łatwiejszy, niż mogłoby się wydawać.
Przepis na roladę biszkoptową z kremem mascarpone i dżemem
Składniki na biszkopt:
pół szklanki cukru pudru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki mąki tortowej
1 łyżka kakao
1/3 łyżeczki cynamonu
Składniki na krem:
5 łyżek cukru pudru
330 ml śmietanki kremówki 36%
500 g serka mascarpone
Dodatkowo:
dżem (dowolny smak)
cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji
Wykonanie:
Na masę: ubijamy zimną kremówkę, aż zrobi się gęsta i sukcesywnie przekładamy do niej cukier i serek mascarpone. Nieustannie ucieramy na wolnych obrotach. Gdy uzyskamy jednolitą i gładką masę, umieszczamy ją w chłodziarce.
Na biszkopt: jaja z cukrem ubijamy na pulchny krem, a potem wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, kakao i cynamonem, mieszamy. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej pergaminem i pieczemy w temp. 180°C przez 12 minut.
Wyciągamy biszkopt z piekarnika i zostawiamy na kilka minut. Jeszcze ciepły zawijamy wraz z pergaminem w roladę, studzimy. Później delikatnie go rozwijamy i ściągamy papier. Na powierzchni ciasta rozprowadzamy masę i dodatkowo dżem (np. truskawkowy, porzeczkowy, brzoskwiniowy). Krawędzie zostawiamy puste.
Całość zwijamy w kształt rolady, lekko dociskamy, aby nic się nie rozpadło. Resztą masy smarujemy wierzch deseru i oblewamy go polewą czekoladową lub ozdabiamy w inny sposób. Roladę przed podaniem schładzamy.
Czytaj też: Goście będą w szoku, gdy podasz im grzybki z jajek. Wielkanocny hit