FoodPedia.plPrzepisyTę wersję zupy z botwinki okrzykniesz najlepszą. Przepis powinien dostać medal

Tę wersję zupy z botwinki okrzykniesz najlepszą. Przepis powinien dostać medal

zupa z botwinki
fot. screen Youtube / @уцыганочки

Młode liście buraka dyskretnie zaczęły pojawiać się w sklepach spożywczych i na targowiskach z warzywami. Niektórzy od wielu miesięcy z utęsknieniem czekali na wiosenną zupę z ich udziałem, czyli botwinkę. Teraz jest dobry moment, by ugotować ten specjał i z rozmachem rozpocząć majówkę. Receptura na zupę z botwinki to łatwizna.

Botwinka to sezonowy skarb. Wyczarujesz z niej najlepszą wiosenną zupę

Smak domowej zupy z botwinki jest naprawdę wyjątkowy. Lekka, delikatna potrawa idealnie sprawdzi się na obiad w gorące dni. Podana z młodymi ziemniakami i jajkiem na twardo zaspokoi apetyt na wiele godzin. Według tego przepisu stworzysz najlepszą zupę z botwinki dla swoich bliskich.

Najlepszy przepis na zupę z botwinki

Składniki:
1,5 l bulionu
2 pęczki botwinki z buraczkami
1 pietruszka
1 marchew
pieprz i sól
2 ząbki czosnku
250 ml śmietany 12%
2 pęczek koperku
pół cytryny
1 łyżka klarowanego masła

Wykonanie:
Buraczki, pietruszkę, marchewkę obieramy i płuczemy. Kroimy warzywa w kosteczkę, umieszczamy w naczyniu i rozdrabniamy blenderem.

W garnku zagotowujemy bulion. Jak zacznie się gotować, przekładamy jarzyny i gotujemy przez ok. 10 minut.

Myjemy i siekamy botwinkę, a liście przesmażamy na masełku – gdy zmiękną, dodajemy do nich przeciśnięty czosnek, sól i pieprz, mieszamy i krótko smażymy. Następnie przekładamy całość do garnka, mieszamy i gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu.

Na samym końcu dodajemy do zupy sok z cytryny i śmietanę. Próbujemy i jeśli jest zbyt mało słona czy pikantna, dodajemy więcej przypraw. Danie posypujemy pokrojoną zieleniną. Dodatkiem do niego mogą być jajka na twardo i oddzielnie ugotowane ziemniaki.

Czytaj też: Szybka wiosenna zupa na obiad. Garnek pyszności za grosze

Zobacz również