To będą twoje ulubione ciasteczka maślane. Tylko 4 składniki, bez cukru

kruche ciastka
fot. screen Youtube / Annie Ka

Kto nie lubi maślanych ciasteczek ręka do góry? Prawdopodobnie nikt nie zgłosiłby weto. Kruche łakocie to idealna przekąska na jeden kęs i zawsze są rozchwytywane na imprezach czy spotkaniach rodzinnych przez najmłodsze pokolenie. Jednak dorośli też chętnie skuszą się na słodkie ciasteczko i bardzo dobrze. Z zaledwie czterech składników upieczesz rarytas, który osłodzi wakacyjne leniuchowanie czy ucztowanie z bliskimi przy wspólnym stole. Przepis polecamy każdemu łakomczuchowi, który uwielbia swojskie i proste wypieki.

Ciasteczka kochają nie tylko dzieci. Każdy oszaleje na ich punkcie

Czteroskładnikowe ciasteczka oczarują smakiem i zapachem nawet największego niejadka. Gdy tylko wyjmiesz je z piekarnika, przygotuj się na prawdziwe oblężenie kuchni, bo każdy będzie chciał skosztować chociaż jednej sztuki. Może pamiętasz jak babcia czy mama serwowała ci podłużne ciasteczka z maszynki? Ten kultowy przysmak cieszył się popularnością w czasach PRL-u, a dziś mało komu chce się je robić. Na szczęście dobrych ciasteczek nie trzeba sobie odmawiać. Okrągłe ciasteczka z tego przepisu mają to, co każdy smakosz lubi. I mogą śmiało konkurować z „maszynkowcami”. Nadają też się do długiego przechowywania.

Przepis na maślane ciasteczka bez cukru

Składniki:
1 jajko
1 szklanka mąki (250 g)
10 dag masła w temp. pokojowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę, proszek, masło i jajko połącz na spójną masę. Staraj się nabierać jej tyle, by ciasteczka po upieczeniu miały podobną wielkość. Potem twórz z niej kulki. Przy pomocy widelca każdą sztukę przygnieć widelcem i umieszczaj na blaszce wyścielonej pergaminem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piecz przez 20 minut, aż się zezłocą. Smacznego.

Podziel się: