FoodPedia.plPrzepisyTo ciasto robię w 3 minuty. Jest tak pyszne, że trudno mu...

To ciasto robię w 3 minuty. Jest tak pyszne, że trudno mu się oprzeć

ciasto z mlekiem skondensowanym
fot. screen Youtube / Letícia Sweet Cake

Przepisy na proste i błyskawiczne ciasta są na wagę złota. To dzisiejsze składa się z mleka skondensowanego i kilku innych składników. Z poniższą recepturą stworzysz niepowtarzalne ciasto na różne okazje. W kuchni nie spędzisz całego dnia, a zaledwie kilkanaście minut. Wypiek ma same zalety: jest miękki i puszysty jak poduszka. Pachnie tak, że gdy wyjmiesz go z piekarnika, do kuchni zbiegnie się cała rodzina.

Miłośnicy słodkości mają powody do radości. Oto przepis na słodkie cudo. Jest łatwe i szybkie do zrobienia. Ale to przede wszystkim smak jest jego największą zaletą. Domowy smakołyk jest dużo lepszy od sklepowych odpowiedników. Nie ma w nim chemii, tylko same typowe jak na ciasto składniki. Oprócz mleka zagęszczonego musisz mieć w domu mąkę, jajka, cukier i masło. To oczywiście podstawa, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić deser o suszone owoce, orzechy, wanilię, skórkę cytrynową czy wiórki kokosowe.

Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym

Składniki:
● 3 jajka,
● 1 szkl. mąki,
● 180 g mleka skondensowanego,
● 120 g masła,
● 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia.

Wykonanie:
Przesiewamy mąkę, aby była bardziej napowietrzona. Wsypujemy do niej proszek do pieczenia.

W drugim naczyniu łączymy mleko zagęszczone z masłem na jednolitą masę i sukcesywnie dodajemy do niej jajka – jedno po drugim.

Na sam koniec przekładamy mąkę z proszkiem, mieszamy ciasto i przelewamy do blaszki. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 40 minut. Wypiek ozdabiamy według własnych preferencji (np. kolorową posypką, cukrem pudrem, karmelem, polewą czekoladową) i podajemy, smacznego.

Sprawdź też przepis na ciasto Aniołek.

Reklama
Zobacz również
Reklama