Placki na obiad? Czemu nie! Wegetariańskie alternatywy są zawsze w modzie i smakują równie pysznie. Surowcem do ich przygotowania może być ziemniak, marchewka czy cukinia. Odsłona wiosenna rarytasu zawiera kapuścianą wkładkę. W młodą główkę kapusty można łatwo zaopatrzyć się na straganie lub w sklepie spożywczym, a kosztuje tylko kilka złotych. Powstanie z niej sterta pysznych placków dla całej rodziny. Zrobisz je w zaledwie 15 minut!
Jarskie placki mają same zalety. Kosztują niewiele, są pożywne, smaczne i zdrowe. Nie zawierają tłuszczów nasyconych ani cholesterolu tak jak np. kotlety mielone. Sznycle z kapusty przyrządza się szybciej niż klasyczne placki ziemniaczane. Nie ma potrzeby tarcia warzyw, bo wystarczy tylko pokroić kapustę w plastry i opanierować jak sznycle.
Szybki przepis na placki z młodej kapusty
Składniki:
0,5 szklanki mąki
2 jajka
1 nieduża główka młodej kapusty
0,5 szklanki mleka
pieprz i sól
słodka, mielona papryka
olej do smażenia
Wykonanie:
Pracę nad plackami zaczynamy od oczyszczenia kapusty z wierzchnich liści. Kroimy warzywo na długości głąba na niezbyt grube plastry (o ok. 2-centymetrowej grubości, wyjdzie ich około 6). Posypujemy je pieprzem i solą.
Z mąki, mleka, 0,5 łyżeczki soli, sporej szczypty papryki i pieprzu, a także jajek robimy zwarte ciasto jak na naleśniki.
Rozgrzewamy solidną porcję oleju na patelni. Kawałki kapusty po kolei otaczamy w rzadkiej masie i czekamy, aż jej nadwyżka spłynie. Umieszczamy kotlety na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron po 3-4 min. Gdy się zezłocą, wykładamy je na talerz i podajemy np. z dodatkiem śmietany, sosu ziołowego lub czosnkowego. Smacznego.
Rada:
Jeśli przed panierowaniem lekko obgotujesz kapustę, otrzymasz mniej chrupiące placki. Warzywo możesz zalać wrzącą wodą i gotować ok. 4 minuty. Potem wyciągasz je z ukropu i starannie odsączasz. Wegetariańskie sznycle będą bardziej miękkie i delikatne w smaku.