Pewnie zastanawiasz się, co powstanie z kwaśnej śmietany i jajek. Coś naprawdę wyśmienitego. Niby proste składniki, a można stworzyć z nich pożywną i smakowitą kolację. Wystarczy dorzucić do tego duetu kilka dodatków i można podawać. Nikt nie zaprotestuje i potrawa zniknie z patelni szybciej niż powstała.
Nie masz pojęcia co dobrego przygotować na kolację? Kanapki to nic ciekawego, a ty masz ochotę na gorące danie. To może placki? Otóż to, ale tym razem nie rób racuchów ani innych podobnych, tylko skuś się na coś wytrawnego i znacznie lepszego.
Ten rarytas przygotujesz na patelni. Oprócz jajek i śmietany przyszykuj również ziemniaki, pomidorki koktajlowe, przyprawy, żółty ser i szczypiorek.
Taki posiłek można jeść codziennie. Odżywczy, różnorodny, zdrowy i przede wszystkim smaczny. Nikt nie będzie miał kłopotu ze zrobieniem placka, bo wystarczy wszystko w odpowiedniej kolejności dodawać na patelnię.
Przepis na potrawę z kwaśnej śmietany i jajek
Składniki:
200 g kwaśnej śmietany 18%
3 jajka
3 ziemniaki
8 pomidorków koktajlowych
100 g sera żółtego
szczypiorek
słodka papryka
pieprz i sól
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Obieramy kartofle i kroimy je w niegrube plastry. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy, doprawiając przyprawami.
W naczyniu umieszczamy kwaśną śmietanę, jajka i sól, mieszamy, a po chwili dodajemy pokrojone pomidorki i szczypiorek. Dodajemy pieprz i sól. Masą po wymieszaniu zalewamy rumiane warzywa na patelni, przykrywamy i podgrzewamy. Potem placek odwracamy i smażymy z kolejnej strony.
Jeszcze raz przekręcamy i oprószamy wierzch wiórkami sera żółtego i posiekanym koperkiem. Podajemy.