FoodPedia.plPrzepisyZa moim leczo szaleje cała rodzina. Dodaję 1 konkretny składnik

Za moim leczo szaleje cała rodzina. Dodaję 1 konkretny składnik

leczo
fot. screen Youtube / Cookpad receptek

Lubisz leczo? To danie przeważnie gości na naszych talerzach latem. Składa się z kilku rodzajów warzyw, które właśnie o tej porze roku są najsmaczniejsze. Leczo zyskało wielu fanów na całym świecie i niemal w każdym domu się je jada. Niekoniecznie z pewnym dodatkiem, ale to właśnie z nim danie zyskuje fenomenalny smak. Warto poznać ten przepis na leczo, bo jest bezkonkurencyjny.

Leczo to potrawa wywodząca się z Węgier. Pełno w nim pomidorów, papryki i cebulki. Mimo takiej różnorodności, jarosze raczej się na nie nie skuszą. Dzisiejsza wersja zawiera dodatek wędliny, a poza tym zostaje podsmażona na smalcu. Wegetarianom polecamy podsmażyć leczo na oleju lub oliwie i zrezygnować z dodawania wędliny. Głębię smaku wydobędą z niego wyraziste zioła i przyprawy. Takie leczo spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom, a dzięki cukinii zyska delikatnie orzechowe nuty. Poniżej znajduje się wykaz niezbędnych składników i krótka instrukcja przygotowania leczo.

Przepis na leczo z kiełbasą, papryką i cukinią

Składniki:
3 papryki
1 cebula
¾ litra passaty pomidorowej
3 cukinie
300 g kiełbasy
2 ząbki czosnku
oregano
papryka słodka i ostra
pieprz i sól
smalec

Wykonanie:
W pierwszej kolejności roztapiamy tłuszcz w garnku i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę. Wrzucamy pociętą w kostkę wędlinę i mieszamy, trzymając na ogniu 5 minut. Niedługo przed końcem smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek. Kroimy paprykę w kostkę i przekładamy do składników.

Smażymy kolejne 5 minut i wsypujemy przyprawy. Dokładamy kawałki cukinii, mieszamy i dusimy 5 minut. Przed końcem łączymy leczo z passatą. Gdy się zagotuje, przykrywamy garnek i smażymy leczo ostatnie 5 minut. Serwujemy z dodatkiem pieczywa. Smacznego.

Reklama
Zobacz również
Reklama