Do ciasta czekoladowego możemy dodać różne składniki, nawet warzywa np. cukinię czy buraka. Bohaterka słynnego ciasta marchewkowego też może zostać gwiazdą słodkiego wypieku, tym razem czekoladowego. Spójrz na tę niezwykłą recepturę i upiecz deser na przyjęcie lub inną okazję. Każdy zje go z miłą chęcią, bo prezentuje się koncertowo, a w smaku jest wilgotny, delikatny i przyjemnie słodki. Trudno mu się oprzeć i znika z blaszki dosłownie z jeden dzień.
Ciasto czekoladowe z niecodzienną wkładką. Dzięki niej będzie zdrowsze i jeszcze smaczniejsze
Mało jest ciast, które smakują absolutnie każdemu. Czekoladowy wypiek to wyjątek. Mało kto odmówiłby sobie kawałeczka tego specjału np. na przyjęciu urodzinowym, komunii czy podczas innej rodzinnej biesiady. Spraw, by ten rodzaj deseru zyskał zupełnie nowe oblicze i wzbogać go o tartą marchewkę, a także płatki owsiane.
Gwarantujemy, że struktura, konsystencja i smak gotowego wypieku szalenie cię zadowolą i będziesz z entuzjazmem wracać do tego przepisu.
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z marchewką i płatkami owsianymi
Składniki:
200 g marchewki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g płatków owsianych
3 jajka
5 łyżek cukru
3 łyżki mleka
pół tabliczki czekolady
orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
Blendujemy marchewkę lub ścieramy na drobnych oczkach tarki. W naczyniu ubijamy jajka z cukrem, wrzucamy marchew, zblendowane płatki, proszek do pieczenia, a także kakao. Całość mieszamy i przelewamy do blaszki. Pieczemy deser w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez pół godziny.
Na polewę: roztapiamy czekoladę w mleku, mieszamy i dekorujemy wypiek z wierzchu. Dodatkowo możemy rozłożyć na placku połówki orzechów. Kroimy i podajemy, smacznego.