Każdy łasuch bez oporu stwierdzi, że ciasto na powyższym obrazku wygląda zjawiskowo. Ochotników za zjedzenie porcji tego smakołyku nie zabraknie. Gdyby go postawić na stole, zniknąłby w kilka minut. Jest delikatny i leciutki jak obłok. Natomiast galaretka o smaku malinowym rozpływa się w ustach. To ciasto przyciąga podwójnie: wyglądem i smakiem. Kolejnym atutem jest łatwość przygotowania. Wypróbuj ten przepis i podaj obłędne ptasie mleczko swoim bliskim.
Masz szansę skorzystać z naprawdę prostej receptury, która gwarantuje smakowity efekt. Lekki deser z galaretką zachwyca każdego wyjątkowym smakiem i konsystencją. Sprawdzi się idealnie na niedzielne popołudnia, imieniny, komunie czy przyjęcia pod chmurką.
Przepis na kolorowe ciasto z galaretką
Składniki:
1 galaretka malinowa
1 łyżka żelatyny
400 ml wrzącej wody
paczka okrągłych biszkoptów
200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
2 łyżki cukru pudru
400 ml wrzącej wody
1 galaretka agrestowa
1 łyżka żelatyny
200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
2 łyżki cukru pudru
750 ml wrzącej wody
2 galaretki malinowe
Przygotowanie:
Umieszczamy warstwę biszkoptów w formie (25×35 cm). Do naczynia wsypujemy 1 galaretkę malinową i żelatynę, wlewamy 400 ml wrzącej wody i mieszamy, aż proszek się roztopi. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Do naczynia przekładamy mleko zagęszczone i ucieramy robotem do zgęstnienia. Dodajemy cukier puder i zastygającą galaretkę, a potem miksujemy na spójny krem. Rozprowadzamy go na ciasteczkach w formie.
Pora na kolejną warstwę. Robimy ją podobnie jak pierwszą, używamy jednak galaretki agrestowej. W skrócie: zalewamy ją (i żelatynę) ukropem, dobrze mieszamy, a gdy zacznie lekko tężeć, przekładamy ją do naczynia ze zmiksowanym z cukrem mlekiem zagęszczonym. Znów łączymy robotem i powstałą masę rozsmarowujemy na warstwie w formie. Deser wkładamy na pół godziny do chłodziarki.
W międzyczasie rozpuszczamy w naczyniu 2 galaretki malinowe, zalewając je 750 ml wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia, a potem rozlewamy na schłodzonym deserze, cały wierzch wyrównujemy i wstawiamy smakołyk do chłodziarki na minimum kilka godzin, aby galaretka stężała.