W sezonie wiosenno-letnim na targowiskach i w sklepach pojawiają się arbuzy. Są soczyste, słodkie i orzeźwiają lepiej niż inne owoce. Skórka przeważnie ląduje w koszu na śmieci, a to spory błąd. Od tej pory zbieraj je i wykorzystaj w kuchni. Nawet nie wiesz, co pysznego można z nich wyczarować. Prezentujemy przepis na absolutnie najlepszy dżem domowej roboty. Jest idealny do pieczywa, naleśników i racuchów.
Nigdy nie wrzucaj skórek arbuza. To bomba witaminowa
Latem chętnie raczymy się arbuzem. Jest słodki i pyszny, a w dodatku możemy kupić go po okazyjnej cenie. Gdy żar leje się z nieba, świeży owoc gasi pragnienie lepiej niż lemoniada czy woda mineralna. Przeważnie konsumujemy sam miąższ, a skórki traktujemy jak niejadalny odpad. To błąd. Warto je przerobić na słodki dżem. Robi się go ekspresowo. Wystarczy tylko wrzucić do garnka składniki i co pewien czas mieszać. Z pozoru niejadalna cześć arbuza jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i wielu innych minerałów. Zatem dżem arbuzowy to samo zdrowie, spróbuj tylko!
Co zrobić ze skórkami arbuza? Przepis na pyszny dżem
Składniki:
¾ kg cukru
skórki z niedużego arbuza
pół łyżeczki kwasku cytrynowego
sok z połowy cytryny
300 g miąższu arbuza
Opis przygotowania:
Skórki arbuza pokrój w kostkę i połowę przełóż do garnka, dodaj również pokrojony miąższ owocu i cukier. Ponownie dołóż skórki i cukier. Garnek z zawartością odłóż na dwie godziny.
Po tym czasie umieść naczynie na gazie i gotuj przez 35 minut. Zblenduj arbuza i gotuj przez godzinę. Dodaj kwasek cytrynowy, sok z ½ cytryny i mieszaj przez cały czas przez kilka minut. Ostaw dżem do wystudzenia i zgęstnienia Możesz go podawać np. z pieczywem. Ma słodko-kwaśny smak i jest pełen wartości odżywczych. W dodatku kosztuje tyle co nic.