FoodPedia.plPrzepisyNajlepsza bita śmietana jaką zrobisz. Pamiętaj o 1 dodatku

Najlepsza bita śmietana jaką zrobisz. Pamiętaj o 1 dodatku

bita śmietana
fot. screen Youtube / Leckere Gerichte

Dla doświadczonych cukierników nie ma nic prostszego niż ubijanie śmietany. Jednak domowi kucharze mogą mieć czasami problem z uzyskaniem idealnej konsystencji masy. Zwłaszcza amatorzy, dla których nawet ugotowanie budyniu jest wyzwaniem. Tak czy inaczej, ubijanie śmietany to czynność wymagająca od nas uwagi i wytrwałości. Kluczowe są detale i łatwo „przedobrzyć”, miksując nabiał zbyt długo. Wtedy katastrofa w kuchni gotowa. Zamiast gęstej piany może powstać… masło. Co zrobić, żeby taka sytuacja nigdy nie miała miejsca? Zapoznaj się z kilkoma prostymi wskazówkami. Dzięki temu staniesz się mistrzem ubijania śmietany.

Jak ubijać śmietanę na sztywno? Nadrzędne zasady

Ze śmietanki kremówki 36% lub ewentualnie 30% ubijesz najlepszą pianę (im mniej w niej tłuszczu, tym gorzej). Przed miksowaniem trzeba ją dobrze schłodzić, gdyż taka prędzej zrobi się sztywna. Ucieraj ją w szklanym/metalowym naczyniu, które też możesz wcześniej schłodzić.

Gdy śmietanka pod koniec miksowania zacznie robić się gęsta, utrwal ją cukrem pudrem lub drobnym. Kryształu unikaj ze względu na grubszą strukturę. Może on nie roztopić się w trakcie mieszania.

Kolejna sprawa dotyczy owoców, o ile ich używasz. Są wodniste, więc rozrzedzą sztywną masę. Jak temu zapobiec? Wystarczy dodać żelatynę.

Bita śmietana zwarzyła się? To efekt zbyt długiego miksowania

Ubijanie śmietany na sztywno trwa od 2 do 5 minut. Gdy zobaczysz sztywne „góry”, odstaw mikser i lekko przechyl naczynie. Jeżeli masa nie rusza się, jest ubita w punkt.

Przystępując do miksowania, na początku ustaw mniejsze obroty i stopniowo zwiększaj moc miksera. Unikniesz zwarzenia. A jeśli wlejesz do śmietany odrobinę soku z cytryny, zacznie ona gęstnieć w szybszym czasie. Dzięki temu wcześniej odłożysz robot i nie dopuścisz do „przebicia” kremówki.

Standardowy przepis na bitą śmietanę

Składniki:
ok. 500 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Do suchego naczynia wlej zimną śmietankę, dodaj cukier i miksuj na średnich/wysokich obrotach robota przez ok. 2-3 minuty.

Reklama
Zobacz również
Reklama