Ciasto z jagodami zrobisz raz-dwa. Letni hit za grosze

ciasto z jagodami
fot. screen Youtube / Henia Foks

Sezon na jagody właśnie się rozpoczął. Pora udać się do lasu i uzbierać słoik pysznych owoców lub kupić gotowe na targowisku. Z pewnością przydadzą się w kuchni. Mogą być farszem do pierogów czy dodatkiem do słodkich wypieków. Znana YouTuberka Henia Foks podzieliła się z nami przepisem na przepyszne ciasto z jagodami. Łatwo się je robi i zazwyczaj znika z blaszki w jeden dzień, bo nie można się od niego oderwać. Na upieczenie smakołyku wystarczy poświęcić najwyżej godzinę.

Jagody zamienią zwykłe ciasto w sezonowy przysmak

Lato rozpieszcza nas różnymi owocami. Truskawki, czereśnie, wiśnie, maliny czy jagody mają teraz najwięcej smaku i warto jeść je regularnie. Dobrym pomysłem jest przetwarzanie owoców na kompoty, przetwory i desery. Pewien doskonały przepis na sezonowy wypiek musisz przetestować jeszcze w czerwcu lub dopóki nie skończy się sezon na jagody. Właśnie te pyszne i wartościowe owoce są bohaterem ciasta. Nie potrzebujesz ich dużo – wystarczy 1,5 szklanki na całą blachę ciasta. Pamiętaj, aby przed użyciem porządnie je opłukać pod bieżącą wodą, ponieważ mogą czaić się na nich zarazki.

Przepis do domowe ciasto z jagodami

Lista składników:
1,5 szklanki jagód
3 szklanki mąki
pół szklanki oleju
¾ szklanki cukru
pół szklanki mleka
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
2 łyżki galaretki

Opis przygotowania:
Jagody przepłucz pod bieżącą wodą na sitku. Wrzuć do naczynia, zasyp 2 łyżkami galaretki (np. o smaku jagodowym czy owoców leśnych) i mieszaj. Całe jajka ucieraj z cukrem i odrobiną soli na pulchną masę. Wlej do niej olej, a potem mleko. Na koniec dodaj mieszankę mąki z proszkiem i zamieszaj. Ciasto przelej do blaszki wyścielonej pergaminem, a na wierzchu umieszczaj jagody połączone z galaretką.

Deser włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C i piecz przez ok. 45 minut (sprawdź wykałaczką, czy jest w środku suchy). Posyp cukrem pudrem i podawaj, smacznego.

Podziel się: