Po raz 1 użyłam do gołąbków tej kapusty. Najlepsze, jakie jadłam

gołąbki
fot. screen Youtube / @vsegdavkusno

Gołąbki to szlagierowa potrawa ma rzeszę miłośników na całym świecie, a z roku na rok nowatorskich przepisów na nią, przybywa. Farsze możemy tworzyć z mięsna mielonego, mięsa z dodatkiem warzyw, jak i z samych warzyw. Dla kapusty raczej ciężko znaleźć alternatywę. Dlatego na twoim stole powinna zagościć wersja gołąbków z kiszonej kapusty, których jeszcze pewnie nie miałeś okazji spróbować. Przygotuj się na nowe smaki i ukryj w środku kapitalny farsz z ziemniaków, kaszy i suszonych grzybów. To prawdziwa uczta na obiad.

Kiszoną kapustę zwykle udaje się nam kupić w formie poszatkowanej. W tym przepisie będziesz musiał użyć całych liści kapusty. Kiszone, są cały czas miękkie i sprężyste, więc formowanie gołąbków idzie jak po maśle. A podczas pieczenia nic nie rozpada się w brytfannie.

Farsz składa się z ziemniaków, kaszy gryczanej, suszonych grzybów, cebuli i kilku przypraw. Nadzienie, choć wegetariańskie, jest bardzo obiecujące i posmakuje nawet mięsożercom.

Przepis na gołąbki z kiszonej kapusty

Lista składników:
2,5 kg liści kapusty kiszonej,
150 g kaszy gryczanej,
200 g ziemniaków
100 g suszonych grzybów,
2 cebule,
1 łyżki oleju,
2 łyżki mąki pszennej typ 550,
2 łyżki majeranku,
sól i pieprz.

Wykonanie:
Grzyby namaczamy. Kartofle obieramy i ścieramy na większych oczkach tarki.
Przekładamy do nich surową kaszę gryczaną.

Suszone grzyby lekko gotujemy i kroimy w kosteczkę. Cebulę również kroimy i szklimy na patelni. Zaraz potem wrzucamy do niej grzyby i przesmażamy kilka minut, studzimy.

Zimną mieszankę przekładamy do kaszy z ziemniakami. Wsypujemy majeranek, pieprz i sól. Dokładamy mąkę i mieszamy.

Nadzienie umieszczamy na liściach kapusty i składamy tak jak klasyczne gołąbki. Umieszczamy je w formie żaroodpornej, podlewamy wodą, przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. W temperaturze 180°C pieczemy potrawę przez pół godziny (termoobieg). Potem zmniejszamy moc do 165°C i pieczemy 45 minut.