Kotlety mielone to obiadowy klasyk. Zazwyczaj serwuje się je ziemniakami i surówką. Podstawą specjału jest mięso mielone, przeważnie wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Pozostałe składniki to bułka tarta, jajko, cebula i przyprawy. Istnieje jeszcze 1 ekstra dodatek, który odmieni pospolite kotlety mielone. Będą smakować o niebo lepiej, gdy dorzucisz do nich garstkę kiszonej kapusty.
Dlaczego warto wrzucić kapustę kiszoną do kotletów mielonych?
Kapusta ma wyrazisty smak, więc idealnie przeobrazi kotlety mielone. Zyskają głębszy smak i będą zdrowsze. Kiszonka ma wiele wartości zdrowotnych i warto ją chrupać. Dodanie jej do mięsnych kotletów to dobry pomysł. Warzywo przed dodaniem do masy mięsnej poszatkuj i odciśnij.
Przepis na kotlety mielone z kapustą kiszoną
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula
40 g bułki tartej (+ do panierowania)
1 jajko (lub 2 mniejsze)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
pieprz i sól
pół łyżeczki ostrej papryki
400 g kapusty kiszonej
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż na sitko wyłożone gazą i odciśnij z soku.
Cebulę obierz i drobno pokrój. Do mięsa dodaj jajko i bułkę tartą, wyrabiaj masę. Wrzuć do niej cebulę i kapustę, dopraw do smaku i znów mieszaj. Z masy lep kule, lekko spłaszcz i obtaczaj w panierce. Kotlety smaż z każdej strony na złoty kolor. Podawaj np. z surówką wietnamską.