W Wielkanoc zajadamy się nie tylko domowymi pieczeniami mięsnymi, pasztetami, ale również białą kiełbasą. Ma wielu wielbicieli, a jedynym z nich jest Tomasz Strzelczyk – kucharz i miłośnik jedzenia. Wędlinę przygotowuje w pachnącym sosie wraz z ziemniakami, a wszystko zapieka w jednym naczyniu. Potrawa ma wyrazisty smak, dzięki przyprawom, a kiełbasa jest wyjątkowo soczysta, z kolei ziemniaczki to niebo w gębie. Trudno o lepsze danie na święta.
Biała kiełbasa w mistrzowskiej odsłonie
Przeważnie wędlinę jada się parzoną. Podajemy ją w żurku lub przyrządzoną solo – z dodatkiem chrzanu. Strzelczyk zachęca, bo mięsne pętka połączyć w jednym garnku z warzywami, przyprawami i śmietaną. Każdy, kto zobaczy takie cudeńko na stole, oniemieje z zachwytu i z pewnością skusi się na co najmniej 2 porcje. Zachęcamy do przetestowania receptury Tomasza Strzelczyka.
Patent Strzelczyka na białą kiełbasę
Składniki:
1 kg ziemniaków
8 sztuk białej kiełbasy
100 g chrzanu
1 por
2 ząbki czosnku
pieprz i sól
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 szklanki śmietanki 30%
rzeżucha
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w małą kostkę i wrzucić do garnka wraz ze startym w paski chrzanem i pokrojonym porem. Dodać do garnka starty na tarce czosnek. Do śmietanki zetrzeć trochę gałki, zamieszać i zalać nią składniki w naczyniu.
Teraz warzywa należy zapiec w piekarniku (temp. 200°C, czas 20 minut). W międzyczasie można lekko podsmażyć kiełbasę. Kartofle wyjąć z pieca i umieścić na nich wędlinę. Naczynie włożyć raz jeszcze do piekarnika i w temp. 200°C piec przez 20 minut.
Później posypać wszystko rzeżuchą i podawać. Biała kiełbasa jest miękka, soczysta i aromatyczna, a w towarzystwie ziemniaków i charakternego sosu smakuje wprost wybornie.