Uboga, a jednocześnie smakowita i sycąca. Taka jest właśnie zupa szczawiowa. Cieszy się sławą w naszym kraju, a nawet poza jego granicami. Zazwyczaj podajemy ją z jajkiem gotowanym na twardo. Wtedy syci jeszcze bardziej, a chętnych na dokładkę nie brakuje. Szczawiową można urozmaicić o nowe składniki. Przeobrażona, będzie wyróżniać się kapitalnym smakiem i zaspokoi apetyt na wiele godzin. Ten przepis będzie dla ciebie zaskoczeniem. Dodaj do kultowej zupy smażonkę z patelni, a wyjdzie palce lizać.
Słonina wzbogaci zupę szczawiową. Cały garnek zniknie momentalnie
Jak zrewolucjonizować typowo wegetariański bulion, by zachwycił mięsożerców? Wystarczy dodać do niego słoninę. To chyba najłatwiejsza droga do osiągnięcia kulinarnego celu. Mięsny wywar zasmakuje wszystkim. Różnica w smaku jest kolosalna. Zupa ta ma charakterystyczny kwaskowaty smak, który nie zniknie po drobnej zmianie. Z tej receptury powstanie idealna wersja.
Przepis na zupę szczawiową
Składniki:
1 pietruszka
2 marchewki
biały fragment małego pora
kawałek selera
200 g szczawiu
80 g śmietany 12%
3 plastry słoniny
ziele angielskie
pieprz i sól
liście laurowe
4 jajka
Przygotowanie:
Do garnka wlej 2 litry wody i zagotuj ją, a w międzyczasie opłucz i obierz warzywa z włoszczyzny, a potem pokrój na drobniejsze kawałki. Gotuj je w wodzie, aż zmiękną. Rozgrzej patelnię i przesmażaj 3 plastry słoniny.
Gdy jarzyny zmiękną, wyjmij je z garnka, dodaj pieprz, sól, ziele angielskie i listki laurowe. Szczaw przepłucz, drobno pokrój, a po chwili przełóż do garnka wraz ze smażonką i tłuszczem z patelni, gotuj przez pół godziny.
Pod koniec obróbki cieplnej zabiel zupę. Łyżkę ciepłego bulionu połącz z porcją śmietany w szklance, wymieszaj i przelej do garnka. Ugotuj jajka na twardo, a po wystygnięciu je pokrój. Umieść ćwiartki na dnie talerzy i zalej gorącą zupą szczawiową. Smacznego.