Uważasz, że kotletom mielonym nie jest potrzebna żadna zmiana? Poczekaj tylko, aż spróbujesz tej wersji specjału, a natychmiast zmieniasz zdanie. Nie będzie to wielka rewolucja w przyrządzaniu tej potrawy, a jedynie drobne urozmaicenie. Do masy mięsnej wystarczy wrzucić 2 wyjątkowe składniki, a różnicę w smaku i konsystencji będzie czuć wyraźnie i to na plus. Sprawdź poniższą recepturę i odkryj smak kotletów mielonych na nowo.
Takich kotletów jeszcze nie miałeś okazji spróbować. Ten przepis jest dla ciebie
Popularne kotlety z mięsa mielonego goszczą na stołach prawie każdej polskiej rodziny minimum raz w miesiącu. Z pewnością na talerzach lądowałyby częściej, gdyby nie konkurencja… . A w ostatnim czasie modne stały się kotlety jarskie.
Jednak fani mięsnej klasyki raczej nie zadowolą się kotletami z kapusty, kalafiora czy kaszy gryczanej. Wtedy ten przepis na pełnowartościowy obiad jest na wyciągnięcie ręki. Wzbogacając mięsną mieszankę o dwa dodatki, uzyskasz pyszną potrawę, która będzie rozpływać się ustach w każdym kęsie.
Dwa magiczne składniki to boczek i ogórki kiszone. Z nimi kotlety są wyrazistsze w smaku i nikt się im nie oprze. Listę wszystkich składników wyszczególniono poniżej.
Przepis na kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem
Składniki:
700 g mięsa mielonego
1 jajko
100 g boczku
1 cebula
3 ogórki kiszone
pieprz i sól
bułka tarta
musztarda
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli. Wrzucamy ją na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy. Ogórki ścieramy na tarce o większych otworach, a boczek kroimy kosteczkę. Wszystkie produkty umieszczamy w jednym naczyniu, a potem łączymy z mięsem mielonym.
Do masy dodajemy jajko, musztardę, sól i pieprz, znów wszystko mieszamy na spójną masę. Lepimy z niej kotlety i panierujemy po kolei w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony, aż się mocno zarumienią. Smacznego.