FoodPedia.plPrzepisyPrzepis na ciasto Gracja bez pieczenia to obłęd. Chwila i gotowe

Przepis na ciasto Gracja bez pieczenia to obłęd. Chwila i gotowe

ciasto bez pieczenia Gracja
fot. screen Youtube / Prosty przepis na

Swojskie wypieki zawsze smakują najlepiej i większość łasuchów pewnie się z tym zgodzi. Zamiast sięgać na gotowe desery z cukierni, wypróbuj poniższą recepturę na proste ciasto bez pieczenia, którego przygotowanie to pikuś. Tu królują herbatniki, masa jabłkowa, czekolada i bita śmietana. Koniecznie zapisz przepis na „Grację”.

Ciasto Gracja bez pieczenia jest łatwe i pyszne, a z przepisem poradzi sobie nawet cukiernik amator. Deser z pewnością zawróci w głowie twojej rodzinie. Jego wygląd mówi sam za siebie. Zniknie z blaszki momentalnie.

Zobacz też: Murzynek – wilgotny i mocno czekoladowy. Przepis

Przepis na ciasto bez pieczenia GRACJA

Składniki:
» 250 g serka mascarpone,
» 2,5 łyżeczki żelatyny (można pominąć),
» 200 g czekolady,
» 1 kg jabłek,
» 330 ml śmietany kremówki 30%,
» 2 galaretki pomarańczowe,
» 1 duża paczka herbatników.

Przygotowanie:
Na masę jabłkową: owoce obieramy i kroimy na drobne części, a potem podsmażamy na patelni z dodatkiem wody. Wsypujemy dwie galaretki, starannie mieszamy i studzimy.

Kruszymy czekoladę i roztapiamy w rondelku na niewielkim gazie, pilnując, by się nie przypaliła, studzimy.

Na spodzie formy o wymiarach 24 cm x 24 cm rozkładamy pergamin, a potem umieszczamy warstwę ciasteczek. Na nich rozprowadzamy jabłka. Przykrywamy je herbatnikami.

Mascarpone przez chwilę miksujemy, a potem przelewamy do niego chłodną, płynną czekoladę i mieszamy robotem na jednolitą masę. Smarujemy nią ciastka w blaszce, wygładzamy. Deser wkładamy do chłodziarki.

Kremówkę ubijamy na sztywno, potem dodajemy żelatynę (opcjonalnie), wcześniej roztapiamy ją w 100 ml wrzącej wody. Żelatyna ma za zadanie lepiej utrwalić krem.

Śmietankową masę rozprowadzamy na wcześniejszej warstwie czekoladowej i znów chłodzimy ciasto. Dobrze, żeby spędziło w lodówce całą noc. Wtedy lepiej stwardnieje.

Czytaj też: Łatwa i szybka Napoleonka zawsze zdaje egzamin. Poznaj przepis

Zobacz również