FoodPedia.plPrzepisyWybitne ciasto z jabłkami robię co tydzień. Bliscy zajadają, aż miło

Wybitne ciasto z jabłkami robię co tydzień. Bliscy zajadają, aż miło

ciasto z jabłkami
fot. screen Youtube / Einfach rezept

Praca w kuchni nad ciastem nie musi trwać bezustannie. Ta receptura to najlepszy dowód na to, że pieczenie może być zwinne, ekspresowe i proste jak dwa plus dwa. Wypiek z jabłkami powstaje w niecałą godzinę wraz z obróbką cieplną. To naprawę niewiele czasu. Przetestuj ten zdumiewający przepis, a gwarantujemy, że będziesz do niego wracać niejednokrotnie. Jabłecznik to po prostu poezja.

Smak domowego jabłecznika zadowoli podniebienia całej rodziny

Tradycyjny wypiek z jabłkami, innymi słowy jabłecznik czy szarlotka – cały czas uchodził za w miarę prosty i błyskawiczny w przyrządzeniu deser. I wydaje się, że nie można go już bardziej uprościć, a jednak… . Dzięki tej recepturze zrobisz równie smaczne ciacho z owocami, ale 2-3 razy szybciej i bez żadnych komplikacji.

Obierasz i kroisz jabłka, a potem łączysz z kilkoma dodatkami i wrzucasz na dno blaszki. Teraz to wszystko zalewasz oddzielnie przygotowanym ciastem i wsuwasz do piekarnika mniej więcej pół godziny.

Żmudne zagniatanie kruchego ciasto odchodzi do lamusa. Również obawy, że deser będzie twardy jak skała lub mocno suchy. Z tym przepisem sukces masz jak w banku. Oto lista niezbędnych składników do zrobienia jabłecznika. Masz je wszystkie? W takim razie możesz zabierać się do pracy!

Przepis na pyszne ciasto z jabłkami

Składniki:
4 jajka
4 jabłka
cynamon
150 g mąki
8 g cukru waniliowego
75 g + 30 g cukru
100 ml oleju
10 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Zaczynamy od wybicia jajek do naczynia, dodajemy do nich cukier (75 g) i miksujemy. Potem przekładamy przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Dolewamy olej, znów łączymy na spójne i aksamitne ciasto.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Umieszczamy kawałki w naczyniu, posypujemy niedużą ilością cynamonu i 30 g cukru, mieszamy. Rozkładany owoce na dnie tortownicy i zalewamy przygotowanym ciastem.

Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 35 min. Wypiek posypujemy z wierzchu cukrem pudrem, dzielimy na porcje i serwujemy. Smacznego.

Reklama
Zobacz również
Reklama