Domowa kostka rosołowa jest zdrowszym i tańszym zamiennikiem sklepowych wyrobów tego typu. Podkreśli smak i aromat wielu potraw. Dzięki niej zyskają nawet 100% smaku. Podajemy sprawdzony przepis na kostkę rosołową, którą zamieni nawet najbardziej mdłą zupę czy sos w nie lada specjał. Swojski wyrób jest pełen warzyw i ziół. Nie zawiera chemii, pachnie zjawiskowo i ma zdrowotną moc.
Jesienią nic nie pokrzepia bardziej niż talerz gorącej zupy. Zrobienie od podstaw dobrego rosołu zajmuje czasem sporo czasu. Jeśli szukasz szybszych rozwiązań, na ratunek przyjdzie gotowa kostka bulionowa domowej roboty. Dzięki niej danie błyskawicznie nabierze pożądanego smaku i będzie pięknie pachnieć. Jednak od większości kostek rosołowych dostępnych w sklepach spożywczych lepiej trzymać się z daleka. Cała lista dziwnych dodatków aż odbiera apetyt. A przecież zrobienie zdrowej i pysznej kostki samodzielnie w domu to żadna sztuka. Uda się każdemu. Polecamy ten prosty przepis.
Przepis na kostkę bulionową
Składniki:
80 g selera
150 g obranych pietruszek
150 g obranych marchewek
por (ok. 10 cm kawałek)
pół średniej cebuli
2 łodygi selera naciowego
1 płaska łyżeczka startego pieprzu zielonego
100 g soli
garść lubczyku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa wraz z lubczykiem dokładnie zblenduj albo zmiel 2 razy w maszynce do mięsa. Powstałą mieszaninę umieść w naczyniu z grubym dnem, dopraw pieprzem i solą.
Wszystko podsmażaj na minimalnym ogniu, bez tłuszczu, ciągle mieszaj. Po ok. 15-20 minutach ściągnij rondelek z palnika i ostudź zawartość. Następnie przełóż ją do małego słoika z pokrywką i trzymaj w chłodziarce. Możesz też masę rozmieścić w foremce do kostek lodu i zamrozić.
Wskazówka:
Jeśli na etapie przygotowań dodasz do kostki bulionowej suszone borowiki czy inne okazy, uzyskasz kostkę grzybową. Wystarczy około 30 g suszonych leśnych zbiorów zmielić na proszek i wsypać do masy wraz z przyprawami.