Zrób domowe ptasie mleczko, a przepadniesz. Tysiąc razy lepsze niż sklepowe
Każdy łasuch bez oporu stwierdzi, że ciasto na powyższym obrazku wygląda zjawiskowo. Ochotników za zjedzenie porcji tego smakołyku nie zabraknie. Gdyby go postawić na stole, zniknąłby w kilka minut. Jest delikatny i leciutki jak obłok. Natomiast galaretka o smaku malinowym rozpływa się w ustach. To ciasto przyciąga podwójnie: wyglądem i smakiem. Kolejnym atutem jest łatwość przygotowania. Wypróbuj ten przepis i podaj obłędne ptasie mleczko swoim bliskim.
Masz szansę skorzystać z naprawdę prostej receptury, która gwarantuje smakowity efekt. Lekki deser z galaretką zachwyca każdego wyjątkowym smakiem i konsystencją. Sprawdzi się idealnie na niedzielne popołudnia, imieniny, komunie czy przyjęcia pod chmurką.
Przepis na kolorowe ciasto z galaretką
Składniki:
1 galaretka malinowa
1 łyżka żelatyny
400 ml wrzącej wody
paczka okrągłych biszkoptów
200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
2 łyżki cukru pudru
400 ml wrzącej wody
1 galaretka agrestowa
1 łyżka żelatyny
200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
2 łyżki cukru pudru
750 ml wrzącej wody
2 galaretki malinowe
Przygotowanie:
Umieszczamy warstwę biszkoptów w formie (25×35 cm). Do naczynia wsypujemy 1 galaretkę malinową i żelatynę, wlewamy 400 ml wrzącej wody i mieszamy, aż proszek się roztopi. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Do naczynia przekładamy mleko zagęszczone i ucieramy robotem do zgęstnienia. Dodajemy cukier puder i zastygającą galaretkę, a potem miksujemy na spójny krem. Rozprowadzamy go na ciasteczkach w formie.
Pora na kolejną warstwę. Robimy ją podobnie jak pierwszą, używamy jednak galaretki agrestowej. W skrócie: zalewamy ją (i żelatynę) ukropem, dobrze mieszamy, a gdy zacznie lekko tężeć, przekładamy ją do naczynia ze zmiksowanym z cukrem mlekiem zagęszczonym. Znów łączymy robotem i powstałą masę rozsmarowujemy na warstwie w formie. Deser wkładamy na pół godziny do chłodziarki.
W międzyczasie rozpuszczamy w naczyniu 2 galaretki malinowe, zalewając je 750 ml wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia, a potem rozlewamy na schłodzonym deserze, cały wierzch wyrównujemy i wstawiamy smakołyk do chłodziarki na minimum kilka godzin, aby galaretka stężała.