FoodPedia.plPrzepisyMoja ciotka podaje ciasto z rabarbarem na każdą okazję. Przepis jest już...

Moja ciotka podaje ciasto z rabarbarem na każdą okazję. Przepis jest już kultowy

ciasto z rabarbarem
fot. screen Youtube / @smakikatriny

Przekartkowywanie całej książki kucharskiej nie ma sensu, kiedy na wyciągnięcie ręki masz ten genialny przepis na wypiek z rabarbarem. Powoli sezon na ten dar natury dobiega końca i trudniej będzie go znaleźć na targowisku czy w sklepie spożywczym, a desery z nim będą tylko słodkim wspomnieniem. Receptura na ciasto z kwaskowatymi łodygami i kruszonką zasługuje na gromkie brawa.

Przez całe lato nasze kuchnie pachną owocami, a my z wielkim entuzjazmem testujemy przepisy na swojskie ciasta i desery z nimi. Duża blacha pachnącego wypieku działa jak magnez na wszystkich domowników, którzy niecierpliwie czekają, by móc go skosztować. Rabarbarowe cudo pod kruszonką powstaje z samych prostych składników, a metoda przygotowania nie będzie utrapieniem nawet dla debiutantów. Placek zachwyci wszystkich i nada ciepła spotkaniom przy kawie.

Może cię zainteresować: Łączę ubite białka z galaretką. Tak pysznego deseru dawno nie jadłam

Przepis na wyśmienite ciasto z rabarbarem

Lista składników:
Ciasto
» 100 ml mleka,
» 150 ml oleju,
» 7 jajek,
» cukier waniliowy,
» 3/4 szklanki cukru,
» 2,5 szklanki mąki pszennej,
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo:
» ok. 300 g rabarbaru.

Kruszonka:
» cukier waniliowy,
» ok. pół szklanki cukru,
» 100 g masła bądź margaryny,
» mąka – ile zabierze.

Wykonanie:
Ciasto
Jajka z cukrem ubijaj na jasną, pulchną masę. Następnie wsyp mąkę, proszek i cukier waniliowy. Dodaj olej i mleko, łącz robotem na aksamitne ciasto. Ok 2/3 porcji przełóż do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i piecz w temperaturze 180℃ przez ok. 15 minut – aż placek się tylko trochę zarumieni.

Kruszonka
W naczyniu umieść tłuszcz, oba cukry i mąkę – w takiej ilości, by podczas wyrabiania kruszonka była sypka.

Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki. Gdy ciasto się podpiecze i będzie jeszcze ciepłe, rozłóż na nim rabarbar. Przykryj go pozostałą częścią ciasta i rozrzuć na całym wierzchu kruszonkę. Deser wstaw do piekarnika – piecz w 180℃ przez 30-35 minut.

Czytaj też: Ciasto marchewkowe z musem jabłkowym. Wilgotne i pyszne

Zobacz również