Ciasta bez pieczenia robi się kilka razy szybciej niż klasyki. Zazwyczaj do ich przygotowania używa się biszkoptów, krakersów, wafli tortowych czy herbatników. Wystarczy odpowiednio wcześniej kupić je w sklepie, aby móc od razu działać w kuchni. Pracy jest malutko, wystarczy zmiksować kilka składników, przełożyć do blaszki i schłodzić w lodówce. Każdy zje taki deser z satysfakcją.
Żegnajcie czasochłonne serniki, torty i inne łakocie
Dzisiejszy przepis na ciasto jest dla wszystkich osób lubiących łatwe i szybkie rozwiązania. Leniuszkom szczególnie przypadnie do gustu. Słodki kąsek warto podać do popołudniowej „małej czarnej” lub poczęstować nim znajomych. Ciacho jest tak pyszne, że jedna blaszka nie starczy dla wszystkich, więc zrobienie podwójnej porcji smakołyku będzie ekstra pomysłem.
Przepis na ciasto bez pieczenia z twarogiem
Składniki na blaszkę 24×36:
ok. 300 g herbatników maślanych lub kakaowych
250 ml śmietany 30%
600 g twarogu sernikowego z wiaderka
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzątku
Przygotowanie:
Zacznij od roztopienia galaretek w 500 ml wrzątku, potem odstaw je do wystudzenia.
Zimną śmietankę wraz z cukrem ubijaj na sztywno, a w międzyczasie dodawaj pomału twaróg. Potem małymi porcjami wlewaj letnią galaretkę i łącz mikserem.
Formę wyłóż pergaminem i umieść na dnie jeden poziom herbatników. Na nich rozprowadź przyrządzoną masę serową i rozłóż na jej powierzchni drugą warstwę kruchych ciasteczek. Deser wstaw do chłodziarki na kilka godzin, aby lepiej stwardniał. Przed krojeniem wierzch oprósz cukrem pudrem, smacznego.